Robinson Crusoe

Forfatter: 
Pris: 
kr 399,-
Utgivelsesår: 
2018
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
392
ISBN: 
9788274887527
Språk: 
Originaltittel: 
The Life & Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe
Originalspråk: 
Oversetter: 
Peter Fjågesund
Omslagsdesigner: 
Monoceros

Robinson Crusoe blåser av farens påstand om at han bør være for­nøyd med sin beskjedne plass i samfunnet. Han røm­mer hjemmefra i håp om å tjene seg rik, men veien til lykke og velstand skal vise seg å bli en tornefull affære. Snart kom­mer første advarsel fra Gud i form av en voldsom storm til sjøs. Da Crusoe til alt hell overlever denne, kom­mer andre advarsel hvor han blir tatt til fange og solgt som slave. Han frigis, tjener seg snart rik på en plantasje i det frodige Brasil. Da han så velger å investere deler av sin vel­stand i slave­handel, kommer tredje advarsel i form av et tragisk forlis. Robinson Crusoe er den eneste som over­lever og redder seg med nød og neppe i land på det som skal vise seg å være en ubebodd og faretruende øy.

Robinson Crusoe regnes i dag som verdens­litteraturens første realis­tiske roman, en nyvin­ning som ikke bare gjorde Daniel Defoe verdensberømt, men som også skapte «robinsonaden» som for­teller­grep – en viktig inspirasjon for bl.a. Jonathan Swift, Robert Louis Stevenson og Jules Verne. For dagens lesere er boken en viktig påminnelse om vårt sårbare livs­grunnlag. Kan­skje er Robinson Crusoe ganske enkelt en kultur­historisk nød­vendig­hets­artikkel, eller et kildeskrift om vår sivilisasjon, som vi ustanselig må vende tilbake til for å hente inspirasjon til diskusjonen om oss selv og vår egen samtid og fremtid.

Første komplette utgave på norsk. Oversatt fra engelsk og med etterord av Peter Fjågesund. Illustrert med 100 vignetter av J.D. Watson.