Sidsel Mørcks oljehistoriske roman «I urent farvann»

Tidligere i år ga vi i Solum Bokvennen ut Sidsel Mørcks roman I urent farvann, en roman om det norske oljeeventyret på godt og vondt. Romanen har nådd mange lesere over det ganske land, og fått god omtale i norsk presse:

 

«Sidsel Mørck skriv både nyansert og reflektert, og ho skriv med livsklok varme om både far og son og underslår heller ikkje dei positive sidene ved oljeeventyret. Dette er ein roman som gir lesaren mykje, også i form av presise tidsbilete og tidsmarkørar gjennom eit spenn på rundt 50 år.» skrev Oddmund Hagen i Dag og Tid.

 

Jan Askelund i Stavanger Aftenblad kalte I urent farvann en høyaktuell roman fra oljealderen, og en «femtiårskavalkade over så mange slags svik og svikt i våre oljetilsølte liv.»

 

Ingunn Økland skrev at romanen var «noe så sjeldent som en oljehistorisk roman.(...) Utfordringen er å gjøre oljehistorien til engasjerende skjønnlitteratur. Mørck lykkes langt på vei.»

 

I urent farvann tar oss med til starten av norsk oljeeventyr; vi følger Ole Viktor Valle som staker seg ut en karriere i oljebransjen. Valle har en far som også er i bransjen, og på det viset får han mange historier fra arbeiderne på «gølvet». Selv utdanner han seg til ingeniør og begynner deretter på si karrieren i Statoil. I urent farvann er en roman om oppvekst, olje, alkoholisme, økonomi og familieliv, som viser oljens makt og miljøets avmakt. Mange lesere som har lest Mørchs tidligere romaner og er glade i Mørchs skrivestil, vil glede seg over at romanen er en lojal oppfølger til hennes litterære univers. 

 

Boken kan kjøpes i din nærmeste bokhandel, eller på nett, for eksempel hos norli.no. Romanen er også tilgjengelig som ebok.

 

Sidsel Mørck (f. 1937) debuterte i 1967 med diktsamlingen Et ødselt sekund. Siden den gang har hun gitt ut nærmere 40 bøker: dikt, noveller, romaner og barnevers. Forfatterskapet er preget av et sterkt samfunnsengasjement, særlig for miljø, noe som også er tydelig i I urent farvann. For sitt miljøarbeid har hun fått flere priser, bl.a. Fritt Ords Honnør og Norsk  PENs Ossietzkypris. Sidsel Mørck har også vært statsstipendiat i 11 år fram til pensjonsalder.