Ny bok om NRK under krigen

Kritiker, journalist og sakprosaforfatter Sindre Hovdenakk er i disse dager aktuell med boken Over til London - NRK i eksil 1940-1945. Vi er stolte og glade over å ha Hovdenakk i forfatterstallen, og presenterer med dette nok en sterk sakprosautgivelse denne høsten. "Da krigen kom til Norge, gikk sannheten i eksil", skriver Hovdenakk i bokens forord, og skriver om arbeidet med å etablere norske radiosendinger fra London sommeren 1940. Når vi i 2020 markerer at det er 75 år siden frigjøringen, er "Over til London" et viktig bidrag til norsk krigshistorie. 

 

Ettermiddagen 9. april 1940 tok de tyske okkupasjonsmaktene kontroll over den norske rikskringkastingen. Midt oppi kaoset som rådet ble det lagt planer for hvordan de legale norske myndighetene skulle få formidlet troverdig informasjon til det norske folk. Okkupasjonsmakten på sin side hadde allerede tatt kontroll, og kunne dermed forme sendeflaten etter nazistisk propaganda. Sammen med regjering, konge og storting fulgte en gruppe av NRKs viktigste medarbeidere på flukten til Storbritannia. Samme dag iverksatte BBC norskspråklige sendinger uavhengig av den norske regjering og NRK, ensidig preget av britisk propaganda. I løpet av sommermånedene ble det opprettet norskspråklige sendinger fra BBC, som opererte som en egen norsk redaksjon. 

Som det eneste norske mediet utenfor nazistenes strenge sensur, ble de norske radiosendingene sentral i den norske motstandskampen, både politisk og moralsk. Samtidig som det var viktig for NRK å formidle anti-nazistisk propaganda hjem, var det essensielt at de kombinerte nyhetsformidlingen med høye journalistiske krav til etterrettelighet og saklighet. Samtidig måtte de underlegge seg britiske myndigheters krav om full kontroll over sendingenes innhold. Utfordringene til tross, NRK lyktes i å lage radiosendinger av høy kvalitet, uavhengighet og troverdighet. 

Sentralt i NRKs år i eksil stod Toralv Øksnevad og Olav Rytter. Øksnevad var programredaktør i NRK og var under krigen den norske legasjonens presseattasje. Han forhandlet med BBC og fikk i stand en samarbeidsavtale basert på utvalgte NRK-medarbeidere som skulle kalles til London, og stod til BBCs disposisjon. Øksnevad ble kjent som "stemmen fra London" med sin ukentlige "talk" til de illegale lytterne hjemme i Norge.

Olav Rytter ble hentet til NRK før krigen av Øksnevad, på grunn av hans ekspertise på Mellom-Europa etter flere år ved universitetet i Warszawa. Rytter fikk raskt innpass i London, og sluttet seg til den norske redaksjonen. Rytter og Øksnevad befestet samarbeidet med BBC, og forholdet mellom norgesavdelingen og BBC gav NRK en særstilling i BBC-hierarkiet. Lærdommen fra tiden i London da de norske journalistene jobbet tett med de britiske la føringer for utviklingen av NRKs egen journalistikk i etterkrigstiden. 

Sindre Hovdenakk gjestet Studio 2 på NRK P2 onsdag 23.september. Hør innslaget her: 

https://radio.nrk.no/serie/studio-2-p2/sesong/202009/MKRD04019120#t=39m37s