Leseutdrag: «Identitær – en reise inn i Europas nye høyre»

Høyaktuelt om en av Europas nye høyreorienterte bevegelser!

 

Dagens leseutdrag er hentet fra den påskegule boka Identitær – en reise inn i Europas nye høyre, en dokumentarbok om den høyreorienterte bevegelsen De identitære. 

 

Journalisten Rasmus Hage Dalland reiste rundt i Europa i to år og møtte en rekke sentrale medlemmer av identitærbevegelsen, og denne boken er et resultat av det. Dallands reise er et forsøk på å posisjonere seg både midt i og utenfor den høyreoriente identitetspolitikken og se med åpne øyne på det som skjer i Europa akkurat nå. Noe tyder på at identitærbevegelsen kan gjøre oss klokere på om Europa står på terskelen til en enestående høyredreining med stadig mer uforutsigbare konstellasjoner. 

 

Identitær undersøker og avdekker en betydelig politisk bevegelse fra innsiden. Gjennom intervjuer og rapporter fra demonstrasjoner, treningsleire og medlemsmøter i Tyskland, Østerrike, Frankrike, Italia, Nederland, Danmark, Sverige, Tsjekkia, Ungarn, Polen og Slovenia, tegner Rasmus Hage Dalland et bilde av en godt organisert gruppe av unge aktivister som vil bli hørt og sett. 

 

I en tid der kildekritikk lider, ekkokamrene florerer og folk benytter ytringsfriheten som en rett til å synse, er det avgjørende å kunne identifisere holdninger som er med på å flytte grensene våre. Til tross for at de Identitære ennå ikke er organisert som avdeling i Norge, mener vi boken har stor opplysningsverdi og bør anspore til debatt omkring verdier. Det pågår en meningskrig som har sitt sterkeste fortrinn å være tilforlatelig. Bakenfor ligger det en retorikk som tar oss rett tilbake til 30-årene. Denne boken gjør folk oppmerksom på det, og er et godt utgangspunkt for å forstå mer av det som foregår nasjonalt og internasjonalt – både på den politiske scenen og utenfor.

 

Boken fikk bred omtale i norsk presse da den kom ut i januar, og særlig NRKs Knut Hoem var spesielt begeistret for boka. «Identitær. En reise inn i Europas nye høyre er et eksempel på hvor langt man kan komme med et solid stykke fordomsfri, oppsøkende journalistikk.» skrev han entusiastisk. Imidlertid var flere anmeldere av den mening at Dalland burde vært mer kritisk i sin dialog med Identitær-bevegelsen. I Klassekampen spurte journalist Åse Brandvold Dalland hvorfor han lar De identitære snakke såpass fritt. «Kan boka di leses som en kritikk av venstresidas hang til å stemple nye høyrebevegelser som rasister?» spør hun, og Dalland svarer:
 

«Boka mi er ingen kritikk av venstresida. Samtidig mener jeg det blir for enkelt å si at de [identitære] er idioter. Vi har bruk for å forstå hvordan de tenker, og møte deres ideer med argumenter. Det er en liten bevegelse, men de formidler en tankestrøm som er større, og som vi bare kommer til å se mer til. Å feie dem under gulvteppet og kalle dem rasister blir for enkelt, sier Dalland og legger til: «Jeg avviser ikke at de er rasister, men mye av det de sier, blir også sagt av for eksempel Dansk Folkeparti og en rekke andre politiske partier i Europa. Så da har vi også en masse rasister i våre parlementer. Vi må være forsiktige med å vanne ut rasisme-begrepet». Dalland legger til at han har tiltro til at leserne kan tenke selv.

 

God lesning!
Boken kan kjøpes i din favorittbokhandel, for eksempel på tanum.no: heftet, E-bok

 

«En skremmende og veldig godt fortalt bok. Viktig og opplysende.»
– Geir Gulliksen

 

Fra de norske anmeldelsene:

«Dalland lar oss komme tett på en rekke av de unge aktivistene på ytre høyre […] Identitær introduserer oss for en ytterliggående gruppe vi bør kjenne motivasjonene og målene til […].»
– Erle Marie Sørheim, Aftenposten

 

«Dalland er en mann som kan lytte uten å dømme. […] Dallands strategi gir innpass, og potensielt også innsikt, fordi man ser noe som ellers ville forblitt skjult.»
– Simen Ekern, Morgenbladet

 

«Samtalen i boka er både høflig og vennlig. Det er et gode for leseren, slik jeg ser det. Boka stimulerer til refleksjon og videre studier.»
– Bård Hauge, Dagen

 

«Tross denne litt naive og apologetiske holdningen er boka viktig, og den bør leses av mange. Det ulmer brunt under Europas overflate.»
– Jan Smilden, Dagbladet

 

«Dallands bok gir en fin innføring i grunnideene for de identitære og de virkelig bekymringsverdige aspektene ved deres ideologi kommer tydelig frem. […] Boka er et underholdende og urovekkende møte med de identitære – en gruppe vi alle bør kjenne bedre til, for de kommer til å bli mer synlige her i Norge også.»
– Kjetil Røed, Vårt Land

 

«I to år har danske Rasmus Hage Dalland reist på kryss og tvers i Europa for å snakke med representanter for den identitære bevegelsen, en bevegelse som er bygd opp av unge idealister med nasjonalkonservative meninger og ambisjon om å endre Europa.»
– Jon P. Knudsen, Fædrelandsvennen