Leseutdrag: «En verdensomseiling under havet» av Jules Verne

På reise med Jules Verne!

 

Påsken er her og i år holder vi oss hjemme. Men en annen måte å reise på er jo gjennom litteraturen og en av de mest enestående forfatterne av spektakulære og fantasifulle reiser er sci-fi’ens far, Jules Verne. Dagens leseutdrag er hentet fra en av hans mest kjente verker, En verdensomseiling under havet. Bli med Kaptein Nemo og hans mannskap på en halsbrekkende ferd! 

 

Jules Verne (1828–1905) regnes som en av de store franske forfatterne fra det 19. århundre. Foruten en lang rekke romaner skrev han noveller, teaterstykker, dikt, geografiske og historiske verk. Først og fremst er han kjent for serien med bøker som han selv kalte «ekstraordinære reiser i kjente og ukjente verdener», som omfatter hele 54 spektakulære reiser i det fantastiske og det reelle fra årene 1863–1919. En rekke av disse bøkene er blitt klassikere i voksen-, barne- og ungdomslitteraturen.

I En verdensomseiling under havet skal vi helt tilbake til året er 1866, hvor det skjer underlige begivenheter på verdenshavene. Flere skip får et fryktelig møte med et ukjent vesen, et avlangt, selvlysende monster, uendelig mye større og raskere enn en hval. Fregatten Abraham Lincoln blir utstyrt for å uskadeliggjøre uhyret, med datidens skarpeste våpen og beste mannskap ombord, blant disse den franske vitenskapsmannen Pierre Aronnax, hans trofaste tjener Conseil og den canadiske harpunéren Ned Land.

Fregatten Abraham Lincoln kommer etterhvert på sporet av monsteret, og i en kraftig konfrontasjon skylles de tre mennene over bord. Som siste utvei ender de opp på ryggen av det som viser seg å være den fantastiske undervannsbåten Nautilus. Sammen med kaptein Nemo og hans menn starter professor Aronnax og hans følgesvenner på en verdensomseiling uten sidestykke. De opplever de mest utrolige eventyr, og får innblikk i naturfenomener som vanlige mennesker aldri får se. For dypet skjuler skatter av alle slag: dyr, planter, fisk, perler og gull ... 

En verdensomseiling under havet holder leseren i ånde gjennom flere hundre sider. Får de tre mennene noen gang vende tilbake til sivilisasjonen og vitne om alt det de har opplevd, eller må de være kaptein Nemos fanger for alltid? Vår utgave er, i tillegg til å være den første komplette oversettelsen gjort av Bente Christensen, dessuten rikt illustrert med de originale illustrasjonene fra den franske utgaven. Også omslaget er gjenskapt med utgangspunkt i denne originalen. 

 

Denne udødelige klassikeren kan du kjøpe i din foretrukne nettbokhandel, for eksempel hos haugenbok.no

Få oversikt over de andre bøkene i serien «Ekstraordinære reiser» her