Leseutdrag: «Det er vakrest når det skumrer»

Våren 2019 debuterte Camilla Bøksle med romanen Det er vakrest når det skumrer. Den fikk strålende kritikker, ble kåret til en av årets beste bøker i 2019 av NRK og er nå nominert til Sørlandets litteraturpris. 

– Det å debutere når man nærmer seg 50 er jo en herlig mulighet til å føle seg ung og lovende igjen, forteller Camilla Bøksle. – Det handler vel mest om at det var nå jeg fikk tid til å fullføre prosjekter. 

I Det er vakrest når det skumrer møter vi hovedkarakteren Camilla og hennes farfar som vandrer gjennom Kristiansands gater. De vandrer gjennom barndommen til farfar, mimrer i gatene han gikk i som barn. Han er på slutten av livet, Camilla er snart midt i. Farfar forteller om en oppvekst forskjellig fra hennes egen, og gjennom deres tid sammen, gjennom hans minner og fortellinger, vokser et uventet vennskap frem. 

 

 

Leseutdrag Det er vakrest når det skumrer

 

 

– Romanen handler om å bli så gammel at man får ta den ekstra svingen inn i sitt eget og forfedrenes levde liv. Om å være redd for at man blir glemt, eller at mennesker man har kjent blir glemt, forteller Bøksle. – Og om den store lengselen etter kunsten; om å lengte så intenst etter det fullkomne at det preger hele livet. 

For Bøksles farfar var Kristiansand by noe av det fullkomne. Bygatene har blitt viktige i romanen.
– Han mente oppriktig at det var landets, om ikke verdens beste by, forteller Bøksle, som selv bor i byen, men er oppvokst i Trondheim. – Jeg har all familie i Kristiansand og tilbrakte alle ferier og det meste av mitt voksne liv her. Siden jeg kjenner byen litt utenfra, er det muligens lettere for meg å se den og beskrive den. Farfar var sikker på at «alle andre» måtte være misunnelige på oss som bodde her. 

Det er ikke bare lokalt at debutromanen har blitt omfavnet av lesere og anmeldere. Marta Norheim omtalte begeistret boken som «en veldig gripende historie» på NRK, som senere kåret romanen til en av årets beste bøker i 2019. «Camilla Bøksle skriv godt, ho kjenner verkemidla og veit å trykke til der det ofte gjer vondt, både hos seg sjølv og hos bestefaren.» observerer Oddmund Hagen i Dag og Tid, mens Jan Askelund i Stavanger Aftenblad triller en femmer på terningen og kaller det «en feel good-roman som faktisk makter å formidle den helt store godfølelsen.» Nå er boken dessuten nominert til Sørlandets litteraturpris i kategorien ’skjønnlitteratur’ ved siden av storheter som Karl Ove Knausgård, Bjørn Arild Ersland og Stephen Gill. Det er anerkjennelse å ta med seg videre inn i forfatterkarrieren. 

For en som ikke kan huske en tid hvor hun ikke hadde en historie i hodet, er Det er vakrest når det skumrer bare begynnelsen. I 2019 kom også Bøksles første barnebok, Ellen-Banan. Nå jobber hun med en oppfølgerroman som er planlagt for 2021. 
– Det var det sterke og uventede samværet og etterhvert dype vennskap til min ganske eksentriske farfar som gjorde at det var akkurat denne fortellingen som kom ut først. Romanen har blitt til gjennom samtalene våre og har utviklet seg i takt med intensiteten i vennskapet og hvor levende historiene han fortalte ble for meg. Han fortalte så visuelt at jeg fikk bli ordentlig kjent med personene og så konturene av historier inne i historiene, flere lag, som i en kinesisk eske, av menneskers livshistorier som berørte hverandre.

Det er vakrest når det skumrer ble nettopp tilgjengelig i pocketutgave og kan kjøpes i din foretrukne nettbokhandel, eller for eksempel på Haugenbok.no. Romanen finnes også som ebok for eksempel hos ebok.no.