Leseutdrag: «Brødrene Karamasov» av Dostojevskij

Påsken er forbi og det er på tide med nytt leseutdrag! I dag kan du lese første del av Dostojevskijs mesterverk: Brødrene Karamasov.

 

Salongens lesesirkel på P2 har siden september i fjor hatt en lesesirkel gående hvor de leser Brødrene Karamasov, og det er ikke for sent å kaste seg på! Salongen har kommet til 400/967 sider, og de leser saaaakte som de selv skriver, så det er altså gode muligheter til å ta dem igjen. I leseutdraget får du litterært for til de første tre episodene av lesesirkelen. Episode 1 finner du her, episode 2 her og nr. 3 er her

 

Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879-1880 og fremstår som den store syntese i Dostojevskijs forfatterskap. På bakgrunn av en mordgåte drøfter dikteren et av livets store spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud? Aldri har argumentene mot den gudegitte verdensordning blitt fremført med større kraft enn av tvileren Ivan Karamasov, som velger å «returnere inngangsbilletten» til en verden av sult og barnemishandling. Romanen når sitt høydepunkt i Legenden om Storinkvisitoren, hvor Kristus settes på anklagebenken: Hvorfor avslo Han Fristerens tilbud om å gjøre stener til brød? Hva skal et sultende menneske med frihet?

 

Vår utgave av Brødrene Karamasov kom ut i 1993  i Geir Kjetsaas oversettelse.

 

God lesning! Lyst til å lese mer? Boken er tilgjengelig i din favorittbokhandel, for eksempel norli.no.