Leseutdrag: «Allmenn teori om glemsel» av José Eduardo Agualusa

Unik og eksepsjonell historie fra virkeligheten har blitt til en mesterlig og prisbelønt roman!

Drøyt to og en halv uke ut i vårt nasjonale distanseringsprosjekt presenterer vi i dag en unik liten roman om isolasjon som dagens leseutdrag: den kritikerroste og prisvinnende Allmenn teori om glemsel av angolanske José Eduardo Agualusa. 

Å lese angolansk litteratur er kanskje ikke det vi oftest gjør i Norge, men José Eduardo Agualusa regnes som en av de ledende litterære stemmene i hele den portugisisktalende verden. Han har et langt forfatterskap bak seg, bestående av noveller, romaner og dikt. Agualusa har fått bred anerkjennelse for sitt forfatterskap, blant annet ble han for Allmenn teori om glemsel kortlistet til Man Booker International Prize i 2016, og i 2017 ble han tildelt International Dublin Literary Award for samme roman. Også en av hans andre romaner, Ufrivillige drømmeres forening er oversatt til norsk og begge romanene ble svært godt mottatt av norsk presse. Blant annet ble Allmenn teori om glemsel omtalt som et mesterverk av Anne Cathrine Straume i NRK Bok. Jan Askelund i Stavanger Aftenblad trillet terningkast 6 og mente det var «en roman som leses med letthet og lyst, og som kan fylle sin leser med sorg og sinne». Allmenn teori om glemsel er oversatt til norsk av Christian Rugstad.

 

Allmenn teori om glemsel er en magisk roman bygd opp likt et intrikat lappeteppe av ulike stemmer. Den er basert på en sann og samtidig ekstraordinær historie: kvelden Angola får sin uavhengighet murer Ludo seg inne i leiligheten sin, og blir værende der de neste tredve årene. Hun lever av grønnsaker og duer, brenner møblene og bøkene sine for å holde seg i live, og tilbringer tiden med å skrive historien sin på veggene i hjemmet.

Sakte siver verden utenfor inn i Ludos liv gjennom brokker fra radioen, stemmer fra naboene, glimt av en mann som flykter fra sine forfølgere og en beskjed festet til benet på en fugl – inntil hun en dag treffer Sabalu, en ung gutt fra gaten som klatrer opp til balkongen hennes. Mysteriet rundt Ludos uvanlige valg avsløres litt etter litt i et handlingsforløp uten kronologi.

Resultatet er en fascinerende og overraskende beretning – en varsom skildring av menneskets sårbarhet, på samme tid komisk og tragisk. Det er en historie som kan underholde, glede og trøste oss i vår helt spesielle situasjon akkurat nå. 

 

Allmenn teori om glemsel kan kjøpes som pocketbok i din foretrukne nettbokhandel, for eksempel hos haugenbok.no. Den kan også kjøpes på tilbud hos ebok.no.