Eksklusivt leseutdrag: «Pesten»

Nå kan du lese de første sidene av Albert Camus aktuelle klassiker Pesten, før boka er tilgjengelig i komplett utgave. Camus’ klassiker Pesten har fått urovekkende aktualitet  – og har blitt en bestselger i flere europeiske land.

Tilfeldighetenes spill ville det slik at Solum Bokvennen planla å utgi en nyoversettelse av Albert Camus’ klassiker Pesten akkurat denne våren. Sammenfallet med korona-krisen har gjort klassikeren skremmende aktuell. Nå fremskyndes utgivelsen etter stor pågang, og allerede i dag kan du lese et eksklusivt utdrag fra Camus’ storverk, før boken er tilgjengelig både som e-bok og i fysisk format. 

Korona-pandemien har gjort at interessen for litteratur om epidemier har økt så voldsomt. Penguin i Storbritannia hasteopptrykker sin utgave av Pesten etter at romanen ble utsolgt via Amazon og opplever en salgsøkning på over 150% sammenlignet med samme periode i fjor. Også i Italia og Frankrike som er hardt rammen av koronaviruset gjør klassikeren det svært bra, i februar lå den på 3. plass over mest solgte bøker i nettbokhandelen Liberia IBS i Italia. I Sør-Korea ligger boka inne på bestselgerlistene både som lydbok, ebok og papirbok, og salget i Japan har åttedoblet seg.

 

Leseutdrag Pesten:

 

Gjøres tilgjengelig for norske lesere igjen

I Norge ble boken første gang utgitt av Aschehoug i 1949, men har ikke vært tilgjengelig på svært lenge. Når boken nå foreligger på nytt er det i en nyoversettelse ved Christine Amadou. 

– Det er surrealistisk at denne klassikeren brått ble så aktuell, sa sjefsredaktør Tore Holberg i et intervju med NRK

– Nå skal man ikke dra sammenligningen for langt, for det ikke akkurat en pest vi opplever. Men Camus klarer å beskrive visse stemninger og hva som skjer med mennesket i isolasjon og stillstand. Det er en åndelig krise såvel som en fysisk en.

Pesten regnes ved siden av Den fremmede som en av Albert Camus’ viktigste romaner. Handlingen er lagt til forfatterens fødeland, Algerie, og beskriver en moderne by som helt uventet rammes av en pestepidemi. Da romanen kom ut i 1947 ble den straks tolket som en dyster allegori over nazismen, en verkebyll og landeplage som hadde rammet det frie vesten og utløst en rekke ulike reaksjoner, fra tapper motstand til feig skadefryd.

 

Forfatterskap som stadig når nye generasjoner lesere

De siste årene har Albert Camus fått ny aktualitet. Den nye interessen gjelder både hans mer filosofiske tekster og essays, som representerer en interessant mellomposisjon i etterkrigstiden polariserte politiske landskap. Romanene hans blir også nylest og når stadig nye generasjoner lesere. Dette gjelder ikke minst Pesten, som er en roman med utallige tolkningsmuligheter. I dag kan den lett knyttes til mer dystopiske litterære tendenser og leses som et bilde på hvor uforberedt det moderne mennesket er på «naturens hevn», på katastrofene vi tror vi er beskyttet mot, og hva som skjer når nettopp et rasjonelt samfunn møter ulykker av episke dimensjoner.

Albert Camus (1913–60), vokste opp under enkle kår hos sine fransk-spanske foreldre i Alger. Han debuterte som forfatter med Retten og vrangen i 1937, samtidig som han jobbet som journalist og drev teater. Camus’ første og kanskje mest kjente roman, Den fremmede, utkom i 1942, samme år som det filosofiske essayet Myten om Sisyfos. Albert Camus mottok Nobelprisen i litteratur i 1957.

Pesten er den sjette utgivelsen i Solum Bokvennens Camus-serie med hans viktigste verk i nyoversettelser. Fra før foreligger Bryllup og sommer, Taler i Sverige, Retten og vrangen, Fallet og Eksil og kongerike

 

E-bok tilgjengelig fredag 20. mars

Pesten kan lastes ned som ebok for eksempel fra ebok.no fra fredag 20. mars. Den fysiske boken foreligger 3. april og kan forhåndsbestilles hos din foretrukne nettbokhandel eller hos Haugenbok. I mellomtiden finner du en smakebit fra boken på Solum Bokvennens nettsider.