Trærnes privatliv

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
90
ISBN: 
9788256021871
Språk: 
Originalspråk: 
Oversetter: 
Øyunn Rishøi Hedemann
Omslagsdesigner: 
Tore Holberg

«Julián ligger på senga i det hvite rommet og tenner seg en røyk, den siste, nest siste, eller muligens den første i løpet av en lang natt, uhyre lang, hvor han er dømt til å gjennomgå det fine og fæle i en rimelig dunkel fortid. For øyeblikket fremstår livet som en løst floke: Han har fått innpass i en ny fortrolighet, en verden der hans oppgave er å være noe sånt som faren til Daniela, jenta som sover, og mannen til Verónica, kvinnen som fortsatt ikke er kommet hjem fra tegnekurset.»

Dette er historien om én lang natt, natten Julián passer stedatteren mens han venter på at moren hennes skal komme hjem fra tegnekurset. Når hun kommer hjem, slutter fortellingen. Men så lenge hun ikke er kommet hjem, fortsetter den. Romanen fortsetter helt til hun kommer hjem, eller til Julián er sikker på at hun ikke kommer hjem. 

I den flytende, finstemte fortellingen Trærnes privatliv ­reflekterer Alejandro Zambra over forholdet mellom livet, kunsten og kjærlig­heten, og viser seg som en assosiasjonens mester. Boken var nominert til Prix du Marais i 2010 og International Dublin Literary Award i 2012.

 

Omtale i norsk presse:

«Zambra skriv lett og elegant, uventa, originalt og poetisk og ofte innanfor ei ramme av metafiksjon»

– Oddmund Hagen, Dag og Tid
 

«Zambra kombinerer poetiske formuleringar og humoristiske observasjonar med ein litterær finesse som gjer ære på dei litterære førebileta i boka – mellom anna Jorge Luis Borges og Georges Perec»

– Merete Røsvik, Klassekampen