Livet her er vidunderlig

Forlag: 
Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
160
ISBN: 
9788256020270
Språk: 
Originaltittel: 
Être ici est une splendeur. Vie de Paula M. Becker
Originalspråk: 
Oversetter: 
Agnete Øye
Omslagsdesigner: 
Tore Holberg

Handlingen, det å kle av seg og stille seg foran lerretet og der­etter gå til verks: Dette er huden min, jeg skal vise fram magen min, og hvordan brystene og magen min er formet … En kvinnes nakne selvportrett, alene med seg selv og med kunsthistorien.

 

Livet her er vidunderlig er en poetisk og personlig skildring, gjennom finhugde øyeblikksbilder, av Paula Modersohn-­Beckers altfor korte, men ­intense liv. Vi møter henne her som ung kunstner, hustru, som kvinne og nybakt mor.

Paula Modersohn-­Becker ble født i Tyskland i 1876 og døde 31 år gammel, like etter å ha født en datter. Hun var en del av kunstnerfelleskapet i Worpswede i Nord-Tyskland, men følte også en sterk dragning mot det urbane kunstner­livet i Paris, der hun blant andre fikk møte Rodin og ­Monet. Dessuten var hun en nær venn av poeten Rainer Maria Rilke og hans kone, billedhuggeren Clara Westhoff. Hun solgte bare tre bilder mens hun levde, men etterlot seg et omfattende og banebrytende kunstnerskap helt utenom det vanlige.


«(...)en vakker litterær biografi med ukonvensjonell oppbygning»
- Silje Bekeng, Klassekampen. 

«Nøkternt, men dypt fascinerende portrett av kunstneren som kanskje var den første som malte virkelig nakne kvinner.»
- Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5.

«Darrieussecq faller ikke for fristelsen til å rydde opp i livene til dem hun skriver om. Alle, inkludert Paula, fremstår innimellom som kravstore, selvopptatte, hårsåre og urimelige. Men også sterke.» 
– Espen Hauglid, Morgenbladet

«(...) her er aldeles praktfulle passasjer også»
– Sigmund Jensen, Aftenbladet