Kjære onkel Napoleon

Forfatter: 
Pris: 
kr 449,-
Utgivelsesår: 
2019
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
640
ISBN: 
9788274886483
Språk: 
Originaltittel: 
dāyi jān nāpoliun
Originalspråk: 
Oversetter: 
Mohammad M. Izadi
Omslagsdesigner: 
monoceros

En uskyldig forelskelse, en latent familiefeide, en fatal fjert. Mer skal det ikke til for å skape fullt kaos i Teheran. 

Iraj Pezeshkzads Kjære onkel Napoleon er lagt til den iranske hovedstaden under andre verdenskrig, til en stor persisk hage der tre husstander i samme familie holder til. På satirisk vis skildrer Pezeshkzad forholdet mellom onkel Napoleon, som er familiens selvutnevnte overhode, og resten av slekten, samt hvordan hagen blir åsted for deres intriger. Forviklingene stiger til nye høyder oppildnet av onkel Napoleons hysteriske mistro til englenderne, som han tilskriver skylden for de underligste problemer.

Fanget i denne malstrømmen finner vi romanens forteller, onkel Napoleons unge nevø. I håp om å nå frem til sin store kjærlighet, onkel Napoleons skattede datter, forsøker han som best han kan å navigere blant et farge­sprakende spekter av familiemedlemmer og bipersoner. Gud er på de for­elskedes side, får han høre av en av dem. Men holder nå allmektighet for å overvinne familiens inngrodde forestillinger?

Pezeshkzad bruker nevøens strabasiøse utvikling mot manndom til å lage et saftig og kritisk portrett av den iranske kulturens mange fasetter. Boken, som kom ut i 1973, er en ubestridt bauta innen persisk litteratur og blir flittig benyttet av iranere så vel som andre til å forstå seg på et av de viktigste landene i Midtøsten. 


«En gave til alle som er fascinert av andre kulturer og en gave til alle elskere av den store romankunsten for kunstens egen skyld.»
The Washington Post Book World

«Leseren får ved å lese denne romanen et mer balansert syn på Iran, da romanen ser på menneskelivet med et humoristisk perspektiv som få fra den vestlige verden kanskje ville tro var mulig gitt det rådende regimet i landet.»
The Christian Science Monitor

«Et av den moderne verdenslitteraturens store mesterverk!»
Cleveland Plain Dealer 

«Kjære onkel Napoleon er en overraskende roman, en voldsom og på samme tid respektløs og morsom farse, pakket rundt en kjerne av stille sorg.»
The Washington Post

«En svimlende og samtidig opprørende blanding av farse og slapstick.»
The Atlantic Monthly

«… den er så godt fortalt, så morsom, så sann, og mot slutten så hjerteskjærende, 
at det er helt opplagt hvorfor Kjære onkel Napoleon er så høyt elsket i hjemlandet.»
The Baltimore Sun