Hvetekornet

Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2015
Innbinding: 
Innbundet
ISBN: 
9788274885752
Språk: 
Originaltittel: 
A grain of wheat
Originalspråk: 
Oversetter: 
Reidulf Molvær
Omslagsdesigner: 
Mette Gundersen

Ngugi wa Thiong’o (f. 1938) er et av de heteste navnene på bettinglistene i forkant av utdelingen av Nobelprisen i litteratur. I Kenya er romanen en nasjonal klassiker.

Ngugi wa Thiong’o levde sine første år mens Kenya fremdeles var koloni. Han opplevde frigjøringskampene til Mau Mau i 1950-årene, og deretter ble kampen for kulturell og intellektuell frigjøring viktig for ham. Dette kommer sterkt til uttrykk i hans romaner og essays. Av den grunn kom han i konflikt med styresmaktene i Kenya, som stort sett var oppdratt under kolonistyret. Han mistet sin stilling ved universitetet i Nairobi, ble satt i fengsel og måtte til slutt dra i eksil. Han lever nå i USA.

Om Hvetekornet:
1963. Kenya står foran sin frigjøring. Det britiske styret er styrtet og i tomrommet mellom krig og det som skal bli den nye verden, reflekterer begge sider over hva de har oppnådd og hva de har mistet. I landsbyen Thabai er beboerne ugjenkallelig preget av opprøret. Den legendariske opprørslederen Kihika ble fatalt sveket og overgitt til de hvite. Gikonyo og den vakre Mumbis ekteskap går i oppløsning når han blir satt i fengsel, samtidig som Mumbis liv og drømmer knuses av andre hendelser. Og Mugo, den modige overlevende og nå en landsbyhelt, bærer på en forferdelig hemmelighet. Etter hvert som historien utfolder seg, tvinges kompromisser frem, vennskap oppløses og kjærligheten blir satt på prøve.

En mytisk historie om opprør, kjærlighet, vennskap og svik fra Kenyas viktigste forfatter.

 

Presse om boken:

«Forbausende moderne og frisk.» Anne Cathrine Straume, NRK

«Ømme kyss og brutale drap.» Bergens Tidende

«Ngugi wa Thiong’o øser av den brønn av fortellinger, bilder, skikkelser og tradisjoner som ligger i den afrikanske oraturen, den muntlige fortellerkulturen. Han har omskapt den til stor skrivekunst.» Svein Johs Ottesen, Aftenposten