Falle til jorden

Forfatter: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2019
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
263
ISBN: 
9788274888265
Språk: 
Originaltittel: 
Falling to earth
Originalspråk: 
Oversetter: 
Pål F. Breivik
Omslagsdesigner: 
Espen Terjesen
Skyen er svart, gjennomboret av rødt, oransje og lilla, med en gyllen åre i toppen. Den er en kilometer meter bred fra ende til ende, den ruller som en tønne og næres av elver og åkerland. Dyr tjoret i stallen lukter at den kommer, og røsker i båndene som holder dem fast. Den er oppsvulmet av elvegytje der den beveger seg med et ul over jorden og tar med seg en ku, en komfyr, en duk av lintøy brodert med blomstervaser. Et stykke av et gjerde, en kleshenger, en kaffekanne. Et hus løftes opp og slynges i bakken. Siden av en låve.
Folk i byen sprer seg til alle kanter; enkelte finner ly. Menn og kvinner som løper gjennom gatene er mødre og fedre, desperate etter å få tak i barna på skolene. Det er ikke tid nok; skyen ruller over dem. Mennene og kvinnene kniper igjen øynene og noen av dem skriker, men vinden skriker høyere og slenger metall, treverk og vindusglass gjennom gatene. En T-Ford med fører kyles gjennom vinduet til jernvarehandelen. Telegrafstolper knekkes og seiler som spyd inn i husene. En gammel eik rives i to som papir som flerres til strimler. Gress rives opp fra bakken.
Skolen, rådhuset, forretningene og jernbanedepotet foldes inn over seg selv og menneskene inni dem. Og idet skyen passerer tar brannene til, og slikker over den ødelagte byen.
 
18. mars, 1925. I småbyen Marah i Illinois begynner dagen som enhver annen regntung vårdag. Men Marah ligger i veien for den verste tornadoen i amerikansk historie. Helt uten forvarsel slår den til og etterlater det lille lokalsamfunnet i ruiner. Innen mørkets frembrudd er hundrevis av mennesker blitt hjemløse og hundrevis ligge i gatene, døde eller alvorlig sårede. Bare én mann har det han startet dagen med; en familie, et hjem og en forretning, alt sammen mirakuløst nok intakt.
 
Kate Southwoods fengslende roman følger Paul Graves og hans familie i året etter stormen, mens de strever med å begripe både sin egen og den utslettede byens skjebne. Hjelpeløst iakttar de Marah mens byen gjenreises etter ødeleggelsene. Og venner og naboer begynner å undre seg over hvordan én familie, og bare én, kunne bli unntatt fra den forferdelig katastrofen?  
 
Fra og med de første gnistrende sidene av Falle til jorden, er romanen et betegnende portrett av de overlevendes skyldfølelse, og den smertefulle sorgen som etterfølger en katastrofe. Det er også en dyptfølt refleksjon over familieliv og det som binder oss sammen. I tillegg er dette en slående skildring av livet i Midtvesten på 1920-tallet.
 
 
Oversatt fra engelsk av Pål F. Breivik (MNO)
 
Denne gripende debutromanen gir et sterkt bilde av sorg.
— The New Yorker
 
Southwoods nydelig oppbygde roman er en intens psykologisk studie og en betraktning om tap i alle betydninger av ordet. 
— New York Times
 
 
Tragedie avler ubønnhørlig tragedie – Southwood nærmer seg temaet med en verdighet som gjør det hele hjerteskjærende.
— Reader