Det første menneske

Forfatter: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
ISBN: 
9788256023226
Språk: 
Originalspråk: 
Oversetter: 
Christine Amadou

«Det var ikke annet under denne steinen enn støv og aske. Men for ham var faren igjen levende, med et merkelig, taust liv, og han syntes det var som om han skulle forlate ham igjen, la ham forbli også denne natten i den uendelige en- somheten han var blitt kastet inn i og siden overlatt til. Den nakne himmelen gjenlød av et plutselig og kraftig smell. Et usynlig fly hadde akkurat passert lydmuren. Jacques Cormery vendte ryggen til graven og forlot sin far.»

 

Jacques Cormery står foran sin fars grav i Frankrike. Trangen til å finne ut mer om sin ukjente far – en fallen soldat under første verdenskrig – fører ham tilbake til barndomslandet Algerie, der han vokste opp blant fattige franske kolonister.

 

Det første menneske bygger på et ufullendt manuskript som Camus etterlot da han døde i en bilulykke i 1960. Da den selv­biografiske romanen endelig kom ut i 1994, var det flere kritikere som støttet seg til Camus’ tanke om at Det første menneske, kunne ha blitt hans virkelige storverk.

 

 

Utdrag fra presseomtale:

«For meg, når jeg leser den igjen nå, står romanen fram i sin ‹ufullkomne› fullkommenhet, kanskje ville han ha stokket om på kapitlene, i boka følger det også en rekke (meget interessante) notater, rått og rett fram.»

– Olav Egil Aune, Vårt Land

 

«Heldigvis brukte datteren Cathrine mange år på å tolke kråketær og innskudd mellom linjene, og overvant i 1994 sin tvil med en utgivelse som også inneholdt en fyldig introduksjon, noter og vedlegg. Det har gitt oss både storslått litteratur og et blikk inn i skriveprosessen til en av det forrige århundrets mest omstridte tenkere. Dessuten er den en god inngang til mange av hans andre bøker. Lesetips: La den siste bli den første.»

– Tore Linné Eriksen, Klassekampen

 

«Camus trodde og håpet at det lille verket skulle bli hans magnus opus. Og det ville Det første menneske utvilsomt blitt, mener jeg, dersom Camus hadde fått anledning til å bearbeide utkastet med sin forlegger: Det er en roman som ville stått igjen som én av Vestens aller fremste – det er noe av det aller beste jeg har lest.»

– Andreas E. Masvie, Minerva