Slumpens sinnrike arkitektur - José Eduardo Agualusa, Stefan Helgesson og Maren Sæbø

 «Dette er en bok om vår frykt for de andre – og hvor latterlig den frykten er», har José Eduardo Agualusa sagt om sin roman Allmenn teori om glemsel, som i vår er ute i norsk oversettelse ved Christian Rugstad. Boka gir et unikt innblikk i etterdønningene av en sentral og omveltende epoke i Angolas nyere historie og skildrer tida etter kampen for uavhengighet fra kolonimakten Portugal og den påfølgende borgerkrigen. Både i språk og skrivemåte ser man tydelig inspirasjon fra forfattere som Borges, García Márquez og Vargas Llosa. 

Chimamanda Ngozi Adichie har trukket fram Agualusa som en av sine favorittforfattere, og det er hun ikke alene om: Romanen ble kortlistet til Man Booker Prize 2016, og Agualusa er tidligere blitt belønnet med The Independent Foreign Fiction Prize som første afrikaner noensinne. 

I denne tettbefolkede teksten krysser ulike menneskers liv og skjebner hverandre på finurlig vis – ofte gjennom tilfeldigheter. Soldater, leiemordere, bønder, småkriminelle og elskende får alle sin stemme her, og med humor og lekenhet blandes historiske fakta med fiksjon. Helt sentral er den nervøse, portugisiske kvinnen Ludo, som murer seg inne i leiligheten sin i Luanda idet Angolas uavhengighetskamp når sitt intense høydepunkt. Der blir hun boende, isolert fra omverden, i nærmere tretti år – mens hun skriver dagbok. 

Stefan Helgesson er professor i litteratur ved Stockholms universitet. Han har forsket på postkolonial litteratur, med særlig interesse for den portugisiskspråklige litteraturen fra Afrika, og møter José Eduardo Agualusa på scenen denne kvelden.   
Historiker og journalist Maren Sæbø innleder om Angolas nyere historie, som danner bakteppe for flere av Agualusas bøker. 

Arrangementet vil foregå på engelsk. 

 

Sted: Litteraturhuset i Oslo, Kjelleren.

Tid: 19.00

Pris: 90,-/60,- 

Billetter kjøpes via Litteraturhusets nettside: http://www.litteraturhuset.no/program/2017/05/slumpenssinnrikearkitektur...

 

Dato: 
Onsdag, 10. mai 2017 - 19:00
Sted: 
Litteraturhuset i Oslo