Nostalgisk jul med Kjell E. Midthun

I disse dager slippes boken Jul – til glede for forventningsfulle bokhandlere og Midthun-fans over det langstrakte land. 

Juleboken, som vi forventer vil ligge under mange juletrær i år, inneholder i overkant av hundre tegninger av den folkekjære illustratøren, Kjell E. Midthun, sammen med velkjente nye og gamle tekster, viser og julesanger fra blant andre Inger Hagerup, Odd Nordstoga, Einar Skjeraasen og Alf Prøysen. Her finner du garantert den etterlengtede julestemningen – Jul vil være en naturlig bok å samles rundt for høytlesning i adventstiden og i romjulen. 

Ny bokserie 

I tillegg til Jul er en ny utgave av Kjell E. Midthun og Bjørn Brænds bok Sollia – Nisser, hus og tun i produksjon. Denne utgivelsen, som vil være å finne i butikkene før jul, inneholder tekster om den norske fjøsnissen, sammen med Midthuns illustrasjoner av tun og gårder i fjellbygda, Sollia. Boken vil være spesielt interessant for beboere i de lokale traktene som inspirerte motivene, men den vil nok også være en fin gavebok som vil frembringe en følelse av nostalgi hos mange nordmenn.

Hittil er lite skrevet om den norske fjøsnissen, så Sollia var derfor en kjærkommen utgivelse da den første utgaven av boken ble utgitt på Sollia forlag i fjor. SolumBokvennens nye og reviderte utgave vil være den første boken i en serie ved navn «Nisser, hus og tun», som omhandler fjøsnissen i forskjellige bygdesettinger rundt om i Norge. 

Gunnar Sandbo, en av «Midthun-samlerne», har samlet på kortene til Kjell E. Midthun i over femti år. Han mener årsaken til at Midthuns bilder er så godt likt av så mange ikke bare handler om at de viser frem den tradisjonelle norske fjøsnissen – som skiller seg dramatisk fra den mer glorete amerikanske nissen – men også at fjøsnissen er satt inn i miljøer som veldig mange, kanskje spesielt på småsteder rundt i Norge, kjenner seg igjen i.  

Røros

Neste bok i serien «Nisser, hus og tun», blir en bok om Røros. Denne tittelen, som vi tror vil appellere både til nordmenn og utenlandske turister, lanseres neste år i forbindelse med Rørosmartnan. Rørosmartnan er et årlig marked på Røros, som kombinerer tradisjoner, handel, kultur og folkeliv. Folkefesten starter 20. februar, har over 250 utstillere og flyter over av kulturelle innslag av varierende art.