Norgespremiere på «Tiden uten bøker»!

17. januar er det Norgespremiere på Tiden uten bøker av Lene Therese Teigen på Kulturkirken Jacob. Forestillingen spilles 17.–26. januar.

 

 

 

 

<!–more–>


Medvirkende: Sofia Knudsen Estifanos - Inga Ibsdotter Lilleaas - Tiril Pharo - Terje Ranes
Regi|rom: Lene Therese Teigen
Dramaturg: Elin Grinaker
Lysdesign: Inger Johanne Byhring
Musikk: Tov Ramstad og Django Novo, bearbeidelse og tilretteleggelse: Tov Ramstad.

 

Tiden uten bøker er en scenetekst som handler om et land der det har vært diktatur, som har fått demokratiet tilbake­ført. Hva forteller man etter et slikt nasjonalt traume? Hva er det best å holde kjeft om? For hvem, og hvorfor? I sceneteksten fortelles det om et shoppingsenter som tidligere var fengsel og en ny generasjon som ikke aner noe om det. Og om foreldre som vil gi barna sine et lykkelig liv uten å være enige om hva det egentlig betyr, og om barn som vil forstå hvorfor foreldrene aldri har snakket om hvor­dan de egentlig har det. Med politisk nerve og poetisk kraft går Tiden uten bøker inn i de mellommenneskelige følgene av krig og konflikt. Stykket undersøker hvordan fortiden kommer til syne her og nå, og hvem som har rett til å eie et minne. Med utgangspunkt i intervjuer med tidligere politiske fanger og deres familier, gir forestillingen en tankevekkende og vakker skildring av skjebner av vår tid. Det gjelder problemstillinger som er aktuelle i alle verdenshjørner, og teater som strekker seg langt forbi scenerommets vegger.

 

Stykket hadde urpremiere på Teatro Solis, Montevideo, Uruguay 8.mai 2018 i regi av Cecilia Caballero Jeske. Hennes forestilling har siden blitt spilt med stor suksess på teatret La Escena i Montevideo i over 1,5 år og blitt nominert til en rekke teaterpriser. DeN mottok pris for Beste Ensemble i 2018 og gjestespilte i Chile. Sceneteksten ble utgitt av oss i Solum Bokvennen i 2018. Teksten ble utgitt på engelsk i 2019.

 

Lene Therese Teigen (f. 1962) er forfatter, dramatiker og regissør. Hun er utdannet ved Universitetet i Bergen med dramaturgi som hovedfag. Lene Therese Teigens dramatikk er spilt på scener i hele verden, og hun har gjennom 25 år utgitt flere teaterstykker, fire romaner, og regissert en rekke teaterstykker, samt radioteater og film. Hun er nå også aktuell med romanen om Tulla Larsen, Munchs forlovede og modell – boken ble utgitt i midten av november på forlaget Solum Bokvennen. Mer om Teigen og hennes andre prosjekter: www.houseofstories.no.

 

 

Uttalelser:

Karen Frøsland Nystøyl: «Karakterene strever med språket i møte med minnene, og de strever med minnene i møte med språket. (...) Teigen gjør manuset til et åpent skrift som stiller spørsmål om hvordan vi håndterer våre egne minner. Det gjør hun gjennom å fremkalle situasjoner som er allmenne og gjenkjennelige.»

Norsk Shakespearetidsskrift 2/2018

 

Maria Rosa Carabajal Spagnuolo: «A stirring, authentic, emotional work which is concerned with human existence. Four actors, four stories, memories, questions, love, resistance and above all Memory.(...) A powerful text by the playwright Lene Therese Teigen who should be thanked for this writing, this testimony that not only is an existential record, but that also gives us hope charged by questions. (...) This cannot, must not, be missed, because memory saves us from oblivion and death.»

Maria Rosa Carabajal Spagnuolo is a Uruguyan theatre critic who posted this on facebook few hours after the world premiere of Time Without Books/El Tiempo sin Libros, directed by Cecilia Caballero Jeske in Montevideo.

 

Sofia Knudsen Estifanos: «Jeg tenker  på Uruguay. Og jeg tenker på Chile. Og jeg tenker på Brasil og Bolivia og USA og Argentina og Rwanda og Eritrea og Etiopia og Zimbabwe og Tyrkia og Egypt og Palestina og Rojava og Nord-Korea og Hong Kong og Russland og Ukraina og Frankrike og Tyskland og alle land i verden der historien gang på gang forteller at prisen noen mennesker betaler for å kjempe for demokrati og rettferdighet, er så høy at man ikke lenger veit hva et godt liv er når man endelig får muligheten til å leve et. Jeg tenker på Norge. Og på alle samtalene vi aldri hadde til tross for løfter om mer åpenhet. Jeg tenker på viktigheten av å fortelle historien videre i håp om at vi en dag slutter å glemme. Hvordan nærmer vi mennesker oss hverandre når en hel nasjons traumer ligger imellom? Når er din historie ikke lenger bare din, men også dine barns?» 

Sofia Knudsen Estifanos er skuespiller og medvirker i Tiden uten Bøker.

 
Cecilie Lundsholt: «Endelig blir Tiden uten bøker satt opp i Norge! Dette er en sjeldent god scenetekst som berørte meg dypt da jeg så en oppsetning av stykket i Montevideo i Uruguay i 2019. Hvordan snakker vi om et nasjonalt traume? Hvem har rett til å spørre, og er det greit å ikke svare? Tiden uten bøker evner å trekke publikum tett inn i komplekse problemstillinger og plutselig handler det ikke om «den gang da» men «hver gang når». Hva gjør vi når noe er for vanskelig å snakke om? For smertefullt? Man setter det opp som teater. Dette er et viktig stykke som fortjener et stort publikum.»

Cecilie Lundsholt er påtroppende teatersjef ved Sogn og Fjordane Teater.    

 

Desiree Gezentsvey: «Time without Books: Powerful, moving, poetic, beautiful … I sat on the first row, tears flowing, face to face with the actors, eye to eye with history, heart to heart with tragic memories etched on living souls. No choice but to become a witness. A play to remember, lest we forget.»

Desiree Gezentsvey is a Venezuelan-born, New Zealand playwright and poet. She attended the production of Time without Books at GAM in Santiago de Chile in 2018.  

Tiril Pharo:  «Tiden uten Bøker inviterer meg til å minnes egne opplevelser, minner fra besteforeldre og deres fortellinger fra 2. verdenskrig, forholdet til egne barn, hva vi sier og hva vi tier om. Jeg håper vi skaper et rom med Tiden uten bøker, hvor vi sammen med publikum kan kjenne noe av det fineste med teater - vi er alene, sammen, og omfavner våre små og store liv.» 

Tiril Pharo er skuespiller og medvirker i Tiden uten Bøker. 

 

Elin Moe: «Tiden uten Bøker er en dyp og vakker refleksjon om mennesker som har gjennomlevd politisk diktatur. Teaterstykket handler om de som greide seg, de som overlevde tortur og eksil, men som nå kjemper med ringvirkningene mange år senere. Karakterene i stykket har lenge fortiet vonde minner fra fortiden, og strever med å føle tilhørighet i samfunnet de lever i nå. Først når de velger å snakke om de vanskelige tingene, kommerhåpet. Samtidig som stykket har historisk bakteppe i Latin Amerika på 1970-tallet, er Tiden Uten Bøker en universell og relevant tekst om de utfordringer mange mennesker lever med som følge av krig og konflikt. Med tilbakevendt nasjonalistisk populisme i dagens Latin Amerika, og 70 millioner mennesker på flukt på verdensbasis, er teksten i 2020 høyaktuell. Løp og se!» 

Elin Moe er dokumentar-regissør bosatt i London. Hun lager dokumentarfilm om den norsk-uruguayske familien Caballero, deres historie står bak inspirasjonen til Tiden Uten Bøker. Elin så urpremieren i Montevideo i 2018.​

M Carolina Quintana: «Well written texts are those that transcend the frontiers of space and time to connect with their audiences. During this play I remembered the story of a chilean friend and her father, his silence and his fears after being tortured in the dictatorship, as if the play was written with her biography, but it was not, it was not about our dictatorship, it was not about my friend. It was the elevation of a pain that is floating around us and that somehow you are going to identify with. The way it is presented - the beauty of the delicate threads of affective relationships between family, individuals and territory - is truly captivating.» 

M Carolina Quintana is a Chilean writer and director for theater and film, currently based in Netherlands. She saw Time without Books directed by Cecilia Caballero, at GAM in Santiago de Chile in October 2018.