Norges hemmelige suksessforfatter!

 

 

 

 

Ukjent for de fleste i Norge har vi en hemmelig kritikerrost suksessforfatter fra USA boende i landet. Hun heter Kate Southwood og er født i Chicago, men har de siste 20-ish årene bodd i Oslo og har dobbelt statsborgerskap.

Det var i Oslo Kate for noen år siden satt og skrev sin første roman, Falle til jorden, som ble utgitt på Europa Editions i USA til fantastiske kritikker! «Southwoods nydelig oppbygde roman, en intens psykologisk studie, er en betraktning om tap i alle betydninger av ordet. Falle til jorden er et eksempel på vidunderlig, uavhengig forestillingsevne.» skrev New York Times om romanen da den ble utgitt.

Nå kommer endelig romanen på norsk.

 

 

 

– Det er like spennende å utgi boka i norsk oversettelse, som det var å gi ut boka i USA for nesten seks år siden, sier Kate Southwood om å «debutere» på nytt på sitt andre «morsmål».

– Det er litt uvanlig for en forfatter å gi ut en oversettelse og faktisk kunne lese den, så jeg er ganske heldig: Jeg får lese min historie fortalt med andre ord. Det føles som en gave, som om jeg leser den for aller første gang.

Det er så godt som ingen som har hørt om Kates suksess i Norge. Men faktum er at boken ble så godt mottatt i USA at 4 ulike produksjonsselskaper i Hollywood har vært på banen og knuffet om filmrettighetene til manuset. Det mest seriøse tilbudet kom fra selskapet Appian Ways som eies av Leonardo DiCaprio. Rettighetene er enda ikke solgt og nå har også et annet selskap med et høyt profilert skuespillernavn kommet på banen, men dette er så hemmelig at Kate ikke får lov å snakke om det. Nervepirrende!

Fra og med de første gnistrende sidene av Falle til jorden, er romanen et betegnende portrett av de overlevendes skyldfølelse, og den smertefulle sorgen som etterfølger en katastrofe. Det er også en dyptfølt refleksjon over familieliv og det som binder oss sammen. I tillegg er dette en slående skildring av livet i Midtvesten på 1920-tallet.

– Boken handler mest om hvordan folk reagerer i en krise og måten de behandler hverandre på. At den er satt til 1920-tallet var interessant for meg, men ikke avgjørende. (...) Livet har selvfølgelig forandret seg siden 1920-tallet, særlig for kvinner, men en historie som handler om en tragedie i en familie er interessant uansett hvilket år det er, sier Kate om tematikken i boken.

18. mars, 1925. I småbyen Marah i Illinois begynner dagen som enhver annen regntung vårdag. Men Marah ligger i veien for den verste tornadoen i amerikansk historie. Helt uten forvarsel slår den til og etterlater det lille lokalsamfunnet i ruiner. Innen mørkets frembrudd er hundrevis av mennesker blitt hjemløse og hundrevis ligge i gatene, døde eller alvorlig sårede. Bare én mann har det han startet dagen med; en familie, et hjem og en forretning, alt sammen mirakuløst nok intakt.

Kate er en hyggelig og rolig dame med tonnevis av integritet. Da hun skulle gi ut boken på engelsk var det også flere forlag som var på banen og ville publisere henne, men bare om hun endret slutten på boka. Kate valgte Europa Editions fordi de ville gi henne kunstnerisk frihet til å bestemme hvordan boken skulle ende selv.

 

Les mer om boken her: http://solumbokvennen.no/boker/falle-til-jorden

Vil du kjøpe boken? Følg denne linken: http://utv.bokeksperten.no/romaner/alle-de-nyeste-romaner/falle-til-jorden