Ilan Pappe – prisbelønnet israelsk historiker, besøker Norge : lanserer bok og deltar under Saladin-dagene

Mandag 5. mars gjester den prisbelønnede israelske historikeren Ilan Pappe Saladin-dagene på Litteraturhuset i Oslo, hvor han blant annet skal holde åpningsforedraget Palestina – drømmen som brast? Samtidig lanseres hans seneste bok, Ti myter om Israel, på norsk. En tostatsløsning for Israel og Palestina er ikke lenger mulig, hevder Pappe i boken.

Hva er konsekvensene av at Trump har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad? Hva er veien framover for de 13 millioner palestinerne og israelerne som lever i regionen? Etter mer enn femti år med okkupasjon ser framtida stadig dystrere ut for en løsning mellom partene, og stadig færre ser ut til å tro på muligheten for en framtidig palestinsk stat. Er tostatsløsningen død? Dette er noen av spørsmålene Pappe vil diskutere i sitt åpningsforedrag. 

Oslo-avtalen
Ilan Pappe er blant Israels nye historikere, som har gått statens offisielle historie kritisk etter i sømmene. I Ti myter om Israel vier han et helt kapittel til Oslo-avtalen som han mener ikke var en virkelig fredsprosess, men et politisk narrespill som ga Israel mer makt. Pappe forsvarer Yasir Arafat og Palestinernes sak ved å vise til at avtalen ikke behandlet flyktningspørsmålet og bidro til å forverre situasjonen til palestinerne i de okkuperte områdene. 

I 2018 vil Norge på nytt bidra til dialog mellom partene og Utenriksminster Ine Eriksen Søreide dro i januar til Israel blant annet for å ha samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Det offisielle Norge har fortsatt et håp om en tostatsløsning gjennom forhandlinger. Etter møtet sa Eriksen Søreide til NRK at «forhandlinger er det som må til for å få til en tostatsløsning. Men det er fortsatt langt igjen».

Usannsynlig løsning
Ilan Pappe mener på sin side at «realitetene i den pågående, israelske koloniseringen av utstrakte deler av Vestbredden, gjør utsikten til enhver tostatsløsning usannsynlig.» I del III av Ti myter om Israel, beskriver han tostatsløsningen som et lik som fra tid til annen hales ut av likhuset og fremstilles som spill levende. «Straks tostatsløsningen er erklært død og begravd, er et vesentlig hinder for rettferdig fred i Israel og Palestina fjernet.» 

Trump og Jerusalem
Ilan Pappe ser imidlertid et glimt av håp i President Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og USAs intensjon om å flytte den amerikanske ambassaden dit. Utspillet fra USA vil sette i gang en kjedereaksjon som Pappe mener at vil kunne få et positivt utfall for Palestina. «Trumps erklæring kan være bensin på bålet for konflikten, men den kan også være en øyeåpner som fører til en ny tilnærming til den pågående palestinske katastrofen.», sier Pappe i en artikkel på sitt engelske forlag Versos hjemmeside. 

Saladin-dagene
Publikum kan høre Ilan Pappes åpningsforedrag under Saladin-dagene, mandag 5. mars kl 17.00 på Litteraturhuset i Oslo. Kl. 18.30 samme dag vil Ilan Pappe også stille til samtale med seniorrådgiver hos NOREF og forfatter Marte Heian-Engdal som er aktuell med boken Israel. Historie, politikk og samfunn. Begge arrangementene er gratis.