Camilla Bøksle er blitt nominert til Sørlandets Litteraturpris for sin debutroman «Det er vakrest når det skumrer»!

Stem på Camilla her.

 
Sørlandets Litteraturpris har annonsert nominasjonene til årets pris, og blant de nominerte er fjorårsdebutanten Camilla Bøksle. Hun er nominert i kategorien skjønnlitteratur for sin debutroman Det er vakrest når det skumrer (Solum Bokvennen, 2019). De andre nominerte i samme kategori er Bjørn Arild Ersland for romanen Bekken (Pelikanen, 2019) og Karl Ove Knausgård og Stephen Gill for Fuglene under himmelen (Oktober, 2019).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kritikerrost roman
Bøksles roman Det er vakrest når det skumrer fikk svært god kritikk i norsk presse da den kom ut. Boken fikk terningkast fem både i Fædrelandsvennen og i Stavanger Aftenblad. I tillegg ble den beskrevet som en «veldig gripende historie», og kåret til en av årets beste bøker 2019 av Marta Norheim i NRK. Sørlandets litteraturpris skriver følgende om boken på sine nettsider: «Det lokalhistoriske ved boka vil interessere mange, og de menneskelige relasjonene som beskrives vil appellere til et allment publikum.»
 
Det er vakrest når det skumrer er en erindringsroman om familie og om det å bli kjent med hverandre før det er for sent. Romanen forteller om hvordan hovedpersonen og bestefaren hennes kommer nærmere hverandre, gjennom at hovedpersonen begynner å skrive ned bestefarens minner og historier, som hun tidligere ikke har sett verdien av. Romanen er basert på virkelige hendelser, med utgangspunkt i samtaler Camilla Bøksle har hatt med sin egen farfar, Birger Bøksle. Les mer om boken her.
 
Ville vært stort for bestefaren
I et intervju i Fædrelandsvennen fortalte Bøksle at «Først var jeg sammen med ham[bestefaren] mest for å være et snilt barnebarn, men etter hvert ble dette det aller viktigste jeg gjorde.». Hun tilføyde at hun føler et visst ansvar for å ta vare på bestefarens fortellinger. Førsteopplaget av Det er vakrest når det skumrer nærmer seg utsolgt hos forlaget, og pocketutgaven er nettopp blitt tilgjengelig i bokhandel. I forbindelse med nominasjonen til Sørlandets litteraturpris forteller Bøksle i et intervju med Fædrelandsvennen at hun tror bestefaren ville syntes det var stort at boken de samarbeidet om fikk denne nominasjonen: «Bestefaren min var en Kristiansandspatriot, så dette ville nok vært stort for ham». Hun er også selv svært glad og beæret over å være en av de nominerte.
 
Prisutdeling i forbindelse med Verdens bokdag 23. april
Sørlandets litteraturpris er innstiftet og finansiert av bokhandlerne og bibliotekene i Agder. Prisen deles ut hvert år i to kategorier: skjønnlitteratur og sakprosa. De nominerte velges ut blant fjorårets utgivelser av en jury, men det publikum som avgjør hvem som får tildelt den gjeve prisen. Målsetningen til litteraturprisen er, som fremgår av deres egne nettsider: «å stimulere til leselyst, øke oppmerksomheten om litteratur, særlig i vår landsdel, og å hjelpe fram nye og gryende forfatterskap fra Sørlandet». Prisen deles ut for 20. gang i år, og prisutdelingen skjer i forbindelse med Verdens bokdag den 23. April. Gå inn på Sørlandets litteraturpris sine nettsider for å avgi din stemme: https://sorlandetslitteraturpris.wordpress.com/2020/02/26/nominerte-2020camilla-boksle/​
 
 
Vi krysser fingrene for seier!
 
 

Norsk presse om Det er vakrest når det skumrer

 

«En veldig gripende historie.»
– Marta Norheim, NRK Bok

«En feel good-roman som faktisk makter å formidle den helt store godfølelsen.»
– Jan Askelund, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

«Oppsiktsvekkende debutroman (...) Kjærlighet, respekt, forståelse og takknemlighet – alt dette renner denne boka over av. Og det er vakkert.»
– Emil Otto Syvertsen, Fædrelandsvennen, terningkast 5

«Camilla Bøksle skriv godt, ho kjenner verkemidla og veit å trykke til  der det ofte gjer vondt, både hos seg sjølv og hos bestefaren.»
– Oddmund Hagen, Dag og Tid