5 tjukke klassikere du kan glemme deg bort i

Nå  som jeg skal sitte så mye hjemme kan jeg kanskje endelig få tid til å lese den tjukke boka jeg alltid har tenkt at jeg skulle fått lest.

Akkurat denne tanken har nok slått mange den siste uka. Solum Bokvennen har mange tjukke bøker i katalogen og noen av dem er udødelige klassikere og store leseopplevelser som kan forandre alt du har tenkt om litteratur frem til nå. Vi har gjort et utvalg av fem moderne og tidløse klassikere vi syns det er spesielt viktig å merke seg. Vi håper en av dem kan fange deg inn og holde på deg, kanskje helt til tiden med sosial distansering er over?

 

1. Krig og fred / Leo Tolstoj 

Oversatt fra russisk av Geir Kjetsaa.

Krig og fred er Tolstojs store epos om Napoleons krigføring mot Russland, og et verk med en enorm bredde. Tolstojs historiefilosofiske betrakninger er en viktig del av romanen, men Krig og fred gir også en suveren fremstilling av livet i Russland på denne tiden, i alle lag av samfunnet, fra de store historiske hendelsene til dagliglivets små episoder. Denne helheten krever et stort persongalleri og mange detaljerte tablåer. Og det beundringsverdige er ikke antallet, men sikkerheten Tolstoj viser i person- og miljøtegning. Denne store, totale beretningen er en av verdenslitteraturens ypperste frembringelser.

Akkurat nå kan du kjøpe en komplett utgave av Krig og fred til bare kr 199,- direkte fra forlaget.

 

2. Usynlig mann / Ralph Ellison

Oversatt fra engelsk av Christian Rugstad

Usynlig mann er fortellingen om en ung afro-amerikansk student som blir usynliggjort på grunn av sin hudfarge. Romanen er en drepende satire av de sosiale og intellektuelle vilkårene afroamerikanerne stod overfor i 1950-tallets USA – tematikk med sterke paralleller til vår egen tid. 

Romanen har fått ny interesse etter den politisk polariserende situasjonen i USA de siste årene. Blant annet tar den opp spørsmål rundt svart identitet og svart nasjonalisme, svartes forhold til marxismen, rasepolitikken og Booker T. Washington og ikke minst, enkeltindividets forutsetninger midt i alt dette. 

Usynlig mann kan kjøpes i din foretrukne nettbokhandel eller hos norli.no.

 

3. Brødrene Karamasov / Fjodor Dostojevskij

Oversatt fra russisk av Geir Kjetsaa

Siden i fjor høst har Salongens lesesirkel på NRK Radio tatt for seg nettopp Brødrene Karamasov. De har tatt med seg leserne inn i dette komplekse filosofiske verket og også intervjuet Egil Egeberg, vår fremste Dostojevskij-kjenner i dag. Hør lesesirkelen her.

Brødrene Karamasov ble skrevet i 1879-1880 og fremstår som den store syntese i Dostojevskijs forfatterskap. På bakgrunn av en mordgåte drøfter dikteren livets viktigste spørsmål: Kan mennesket leve uten Gud? Aldri har argumentene mot den gudegitte verdensordning blitt fremført med større kraft enn av tvileren Ivan Karamasov, som velger å "returnere inngangsbilletten" til en verden av sult og barnemishandling. Romanen når sitt høydepunkt i Legenden om Storinkvisitoren, hvor Kristus settes på anklagebenken: Hvorfor avslo Han Fristerens tilbud om å gjøre stener til brød? Hva skal et sultende menneske med frihet?

Svaret på Ivans blasfemiske anklager har dikteren forsøkt å gi gjennom den fromme munken Sosima, som i friheten ser en åpenbarelse av det guddommelige prinsipp i mennesket. Men nettopp fordi mennesket har fri vilje, blir det pålagt en tung moralsk byrde. Den manglende evne til å bære byrden og gjøre det gode, er opphavet til synden, og mennesket har ingen rett til å skyve ansvaret over på en urettferdig Gud og en ond verden. Isteden skal vi elske livet mer enn livets mening og leve i bevisstheten om at vi alle er skyldige overfor alle.

NRK har også laget hørespill av hele Brødrene Karamasov. Boka kan du kjøpe i din foretrukne nettbokhandel eller på norli.no.

 

4. Uroens bok / Fernando Pessoa

Oversatt fra portugisisk av Christian Rugstad

Uroens bok er tillagt Bernardo Soares, en skikkelse som ligger tett opptil Pessoa selv – et ubotelig ensomt og hypersensitivt menneske som forteller sin "selvbiografi uten hendelser" og sin "historie uten liv». Gjennom en rekke fragmentariske tekster lærer vi Soares å kjenne. Nå som vi trygt kan si at vi lever i «uroens tid» kan disse betraktningene være til trøst og gjenkjennelse. Uroens bok kretser om jeg-ets oppløsning, livsledens innerste vesen, drømmens natur og den moderne tids splintrede univers. Den er tragisk, den er komisk, den er poetisk og stillferdig provoserende.

I 2014 fikk Uroens bok en voldsom popularitet i Norge da Christian Kjelstrup nærmest skapte en bevegelse rundt romanen og med stor entusiasme og formidlingsevne løftet frem et av sine favorittforfatterskap. Kanskje har du den i hylla fra den gang? Hvis ikke kan du kjøpe den hos din foretrukne nettbokhandel eller hos norli.no. Boken kan også kjøpes som ebok. Akkurat nå kan du også vinne boken ved å delta i vår quiz.

 

5. Paradis / Julio Cortazar

Oversatt fra spansk av Christian Rugstad

Når man hopper paradis, bruker man en liten stein som man sparker med skotuppen.
Ingredienser: et fortau, en liten stein, en sko og en vakker krittegning, fortrinnsvis i farger. Øverst er himmelen, nederst er jorden, og det er uhyre vanskelig å komme seg til himmelen med steinen, man beregner nesten alltid feil, og vips ligger den utenfor tegningen.

Hva i all verden er det denne romanen handler om? tenker du kanskje nå. Paradis dekonstruerer romanen slik du kjenner den, på alle vis. På samme måte som du hopper fra rute til rute når du hopper paradis, og noen ganger hopper over en rute eller tråkker ned med begge beina, er denne romanen oppbygd slik at du, hvis du vil, kan hoppe frem og tilbake i teksten etter et bestemt mønster. Gjør du dette vil en helt ny og uvanlig historie åpenbare seg. Bare å bla i denne spesielle boka er fascinerende, og vi tør påstå at du aldri har lest noe lignende før! Paradis er innovativ, banebrytende og like fascinerende i dag som da den om ut i 1963.

Paradis finnes i en nydelig pocketutgave som du får tak i hos din foretrukne nettbokhandel eller hos norli.no

 

Håper du fant listen inspirerende! Ny liste neste uke.