Tidlige dikt

Forfatter: 
Pris: 
kr 269,-
Utgivelsesår: 
2015
Innbinding: 
Innbundet
ISBN: 
9788274885608
Originalspråk: 
Oversetter: 
Mathias R. Samuelsen

Tidlige dikt dekker de første elleve årene av Gary Snyders forfatterskap, 1955-1967. For første gang foreligger dette på norsk, og ikke minst, gjendiktet på trøndersk. 
For mange er Snyder mest kjent som modell for karakteren Japhy Ryder i Jack Kerouacs Dharma Bums fra 1958. Her tegnes et bilde av poeten som en ung vismann som veileder den litt eldre prosaisten. Dette bildet av Snyder har mange ment stemmer godt med personen og den rollen han hadde i Beat-miljøet. Men det er først og fremst som poet og essayist Gary Snyder har gått inn den amerikanske litteraturhistorien. Han er en klar arvtager av Ezra Pound, Charles Olson og William Carlos Williams. 

Diktene fra Snyders tre første samlinger dekker og samtaler med en periode i amerikansk historie, som var preget av store sosiale og politiske omveltninger. Snyders tekster var et viktig bidrag til den litterære samtalen i sin samtid, og speiler en poets liv, på siden, og midt i et opprør, litterært og sosialt.

Dreit mæ ut

dreit mæ ut

flytta vekta feil

mot kanten av planken

og endt opp neddi kjølsvinet

søla et gallonspann

med tykk, klissat mørk rød

italiensk skipsmaling

over det ferske, hvite skottet.

for et sprekt resultat

ei lita feilberegning.

no må æ mal veggen på nytt

og alt æ sitt igjen med, e et dikt.

 

«Gary Snyder is a rarity in the United States: an immensely popular poet whose work is taken seriously by other poets.»
– Eliot Weinberger, The Paris Review

«Gary Snyder’s life and poetry have been a quest to understand the place of human beings in wild ecosystems. They are more important than ever.»
– Rob Woodard, The Guardian

«Many of Snyder’s poems aim specifically at instilling an ecological consciousness in his audience. [...] Snyder’s work reflects a concern for the environment and the plight of the American Indian as well as insights engendered by his role as a husband, father and steward of the land.»
– The Poetry Foundation