Mannen som så alt

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
250
ISBN: 
9788256021659
Språk: 
Originaltittel: 
The Man Who Saw Everything
Originalspråk: 
Oversetter: 
Anne Cathrine Wollebæk

I 1988 blir den unge historikeren Saul Adler påkjørt av en bil idet han skal til å krysse det ikoniske fotgjengerfeltet i Abbey Road. Tilsynelatende uskadd reiser han seg og går for å møte kjæresten sin, kunststudenten Jennifer Moreau. Den dagen gjør Jennifer det slutt med Saul, men de skilles ikke før hun har fotografert Saul som krysser Abbey Road, i hvit dress, som den avdøde John Lennon.

Etter bruddet reiser Saul til Øst-Berlin for å forske på livet på den kommunistiske siden av muren. Her innleder han forhold til mennesker som skal komme til å hjemsøke ham resten av livet, blant andre tolken Walter Müller, som kanskje eller kanskje ikke er en Stasi-agent, og hans ­eksentriske søster, Luna. Samtidig gjør Saul et dypdykk i sin egen underbevisst­het og strever med komplekse minner om sin autoritære far og voldelige bror, sin avdøde mor og bruddet med kjæresten. Det er like før Berlin­murens fall – som Saul merkelig nok allerede vet at kommer til å skje.

Mannen som så alt er en mangefasettert roman om å leve i utakt med tiden – en fortelling som gjennom å dykke ned i et enkeltmenneskes bevissthet konfronterer oss med vårt begrensede perspektiv på eget liv, og vår manglende evne til å unnslippe historiens nådeløse grep.