Landet der man aldri dør

Forfatter: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2015
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
144
ISBN: 
9788274884991
Språk: 
Originalspråk: 
Oversetter: 
Jon Kværne
Omslagsdesigner: 
Mette Gundersen

«Landet der man aldri dør» forteller om en intelligent og nysgjerrig jente som er i ferd med å oppdage verden rundt seg – ikke minst bøkenes fantastiske verden. Men det er ikke lett å ta vare på drømmene i et land der diktaturet griper inn i folks liv på hensynsløst vis, og der dype kjønnsforskjeller gjennomsyrer samfunnet. Faren blir sendt i 
straffekoloni i fjellene. Tanten spår at jenta vil bli en hore. Mennene sitter på kafé og sikler frustrert etter kvinnene, som de på samme tid begjærer og forakter. Partifunksjonærene preker moral samtidig som de grådig utnytter de svake. Men selv i «landet der man aldri dør», der alt som betyr noe er hvordan de andre ser deg, nekter den ukuelige heltinnen å gi opp.

I en elegant, knapp og bitende stil forteller boken om gapet mellom ideologi og menneskenatur og om hvordan samfunn med usunn maktbalanse – enten det dreier seg om autoritær politisk ideologi eller inngrodde patriarkalske æresbegreper – hindrer menneskene i å utvikle seg, bli trygge og lykkelige.

Oversatt fra italiensk av Jon Kværne

 

Anmeldelser:

PUBLISHERS WEEKLY: Faren til en ung jente tvinger henne til stadig å kysse seg, og tanten hennes spår at hun vil bli hore når hun vokser opp. Med Albanias kommunistregime i full oppløsing rundt dem er sex, diktatur og død uunngåelige temaer for jenta og familien hennes – selv om hovedpersonen i Landet der man aldri dør alltid møter den brutale virkelighetens idioti med uforstyrrelig ironi og en særegen sunn fornuft. Mens navnet og alderen hennes forandres fra det ene øye blikket til det andre, skapes et uforglemmelig portrett av et beleiret drømmende og tenkende menneske. Landet der man aldri dør er i seg selv et unikt atlas over et land der svart komedie er en livsform.

THE RUMPUS: Denne slanke, men burleske, fremstillingen av livet på den albanske landsbygda under kommunistregimet gir et løssluppent innblikk i enkle, uutdannede folks verdisyn og lidenskaper. Fortelleren er en jente som bor sammen med sin vakre, ulykkelige mor mens faren sitter i fengsel av uforståelige «politiske» grunner. De slående episodene behandler sider ved et landsbyliv som preges av solvarm giddeløshet og et evinnelig fokus på at jenter må bevare sin «ubesudlede blomst» (…) Vorpsi spinner sammen gamle landsbyfortellinger, barnslig naivitet og skarp ironi og gir sitt hjemland en god del nådeløse stikk.

LE FIGARO MAGAZINE: Det er sjelden man finner en humoristisk roman som verken trekker mot det absurde eller lukter av at forfatteren prøver for hardt å være morsom. Det kreves en forfatter med skarpt vidd, med sans for slående poenger og et øre med sans for språkets musikk for å greie å sjarmere leseren. I Landet der man aldri dør lykkes Albanias Ornela Vorpsi på alle måter. (…) Les henne, dette er en herlig roman.

LE MONDE: Ornela Vorpsis prosa er både ironisk og innsiktsfull, like livlig som hun selv er.