Flyktningene

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 329,-
Utgivelsesår: 
2018
Innbinding: 
Innbundet
ISBN: 
9788256020171
Språk: 
Originaltittel: 
The Refugees
Originalspråk: 
Oversetter: 
Hilde Lyng

«Vet du hva jeg likte best med den tiden?» Han ristet på hodet. Vi satt i sofaen i kjellerkontoret, som var varmere enn stuen i november. «Etter bombingen gikk vi ut, og du holdt meg i hånden mens vi sto og blunket mot solen. Jeg likte så godt at det kom lys etter mørket når vi gjemte oss. Og stillhet etter tordenbrakene.»

Flyktningene er en samling korte fortellinger om livene til vietnamesiske flyktninger i USA, og om de utfordringer alle immigranter står overfor i møte med en annen og helt ny virkelighet. Gjennom samlingens åtte noveller møter vi menn og kvinner på flukt fra sitt hjemland, sin arv og seg selv. Novellenes hovedpersoner befinner seg ofte i brutte familierelasjoner og ødelagte forhold, og kjemper med motstridende følelser omkring individualitet og tilhørighet. Kommunikasjon mellom mennesker er et gjennomgående tema i disse historiene, hvor språk – eller mangel på språk – både binder mennesker sammen og separerer dem, spesielt på tvers av generasjoner.

Viet Thanh Nguyen (f. 1971) er født i Vietnam og oppvokst i Amerika. Han er professor og forfatter, og har tittelen Arnold Chair of English og Professor of English and American Studies and Ethnicity ved University of Southern California. For sin debutroman, The Sympathizer (2015), ble han belønnet med åtte litterære priser, inkludert Edgar Award og den høythengende Pulitzer-prisen. I 2017 mottok han The MacArthur «Genius Grant», som tildeles individer som viser ekstraordinær originalitet og dedikasjon innenfor sitt fag.

«En kraftig motgift til all løgnen og fremmedfrykten der ute.»
- Independent

«Viet Thanh Nguyens nye novellesamling er like upåklagelig skrevet som den er betimelig.»
- Washington Post

«Presis uten å være kynisk, humoristisk uten å være nedlatende, og full av forståelse; flere av novellene kunne like gjerne vært skrevet av en moderne Flaubert, hadde han tilbrakt tid i San Jose eller Ho Chi Minh City.» 
- Kirkus Review

«Vinneren av Pulitzer-prisen 2016 er tilbake med en nydelig utformet novelle-amling … Nguyen skildrer vietnamesiske flykt-ningers underverden, deres liv og kulturelle annerledeshet med presisjon og eleganse.»
- O, The Oprah Magazine

«En rik skildring av identitet, familiebånd, kjærlighet og tap – aldri har en novellesamling vært så tidsriktig.»
- Independent 

«Svært lite i disse historiene vil kunne glemmes lett.»
- Los Angeles Times

«Suveren.»
- The New York Times

 

Flyktningene er den første av Viet Thanh Nguyens bøker som er oversatt til norsk.