Et dikt om Elise

Forfatter: 
Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2014
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
215
ISBN: 
9788274884816
Språk: 
Originalspråk: 
Omslagsdesigner: 
pilot to gunner

Det store, tunge skatollet som i alle år sto i dagligstuen på Fossnes, var noe Elise Wolff hadde hatt med seg fra Blindern. Det hendte hun slo ned klaffen og satt og puslet med noe der, uten at noen spurte hva hun drev med. Møbelet ble reddet unna konkursen og var med på flyttelasset til Stavnum i sin tid, der det sto og ruvet i en av stuene, med lintøy i de nedre skuffene og visstnok noen gamle regnskapsbøker og andre papirer i øvre avdeling, bak den oppslåtte skriveplaten, som ikke var i bruk. Elise Wolff skrev aldri noe. 

Oberstens datter, Elise Wolff, en vakker og begavet kvinne, var arving til storgården Nedre Blindern. Den unge Henrik Wergeland tilbad henne, kalte henne Stella, fridde til henne og ble avvist. Han lovet henne likevel å forme sitt videre liv som et dikt om Elise.

Det løftet glemte han snart. Elise Wolff ble ikke gift. Ikke før hun i moden alder opplevde den grensesprengende dragningen til den ganske unge gårdsbestyreren sin, Hartvig Stangebye. Han kunne føre sin anerekke tilbake til junkeren Preben von Ahnen, men kom ellers fra enkle kår. Som agronom var han spesielt opptatt av gjødsel. Hun 
var dobbelt så gammel som ham. Hun leste syv språk og tilhørte den øvre krets av kondisjonerte i den lille hovedstaden Kristiania. Han tilhørte almuen. De giftet seg. 
Hun ble utstøtt av det gode selskap. Han ble eier av en herregård. Det var i året 1852.


Elise Wolff (1803–1868) var kjent i sin samtids Kristiania som eneste datter av oberst Peter Lykke Wolff og arving til Nedre Blindern gård. Hun var belest og språkmektig og slående vakker, men forble ugift til hun var nærmere 50 år. Da sjokkerte hun sine omgivelser ved å inngå en helt utillatelig forbindelse med den unge gårdsbestyreren sin, Hartvig Stangebye, en bondesønn fra Jarlsberg. Den skandalen ble husket lenge. Elise Wolff ville likevel ha vært glemt av alle i dag, om det ikke hadde vært for brevene hun fikk fra den vilt forelskede Henrik Wergeland. Hun var den tredje eller fjerde kvinnen han opphøyde til himmelvesen og tilbad under navnet Stella, men ifølge ham selv var hun den eneste. Hun avviste frieriet hans. Det hindret ikke Wergeland i å erklære at han skulle gjøre hele sitt liv til et dikt, et dikt om Elise.

Stort mer har man ikke visst om Elise Wolff og husbondskaren hennes, Hartvig Stangebye. Tom Lotherington har fulgt sporene etter dem til Fossnes gård i Stokke, der veggene er stinne av Stangebyes slektshistorie helt fra Preben von Ahnens tid på 1600-tallet. Dette er en historisk-dokumentarisk roman om fornuft og kjærlighet og kvinneskjebner i en annen tid.

Omtale om boken:

http://rosemariechr.blogspot.no/2016/07/tom-lotherington-et-dikt-om-elise.html