Bønn for Tsjernobyl

Forlag: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2014
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
361
ISBN: 
9788256017638
Språk: 
Originalspråk: 
Oversetter: 
Hege Susanne Bergan
Omslagsdesigner: 
Tore Holberg

Vi gratulerer Hege Susanne Bergan med Kritikerprisen for beste oversettelse 2015

På mindre enn tre døgn ble atomkrafteksplosjonen i Tsjernobyl en global katastrofe som rammet og påvirket hele verden. I dag, 30 år senere, begynner vi å danne oss et bilde av de massive ringvirkningene ulykken har fått. Journalisten Svetlana Aleksijevitsj, har i tre år reist rundt i de mest utsatte områdene for å samle vitnesbyrd om livene til menneskene som kom tettest på. Hvordan lever de i dag? Hva opptar dem? Hva tenker de om fremtiden? Hva er deres historie?

Bønn for Tsjernobyl  kommer vi tettere på menneskene enn noen gang før. Vi møter soldater som ble sendt inn for å vokte og rydde de kontaminerte områdene. Mødre og bestemødre som nekter å forlate hjemmene sine og blir boende i fraflyttede spøkelsesbyer. Koner som nektet å forlate sine døende menn. Aleksijevitsj går dokumentarisk til verks og lar menneskene fortelle historiene med sine egne ord. Alle har de opplevd dramatiske omveltninger i livene sine som følge av atomkraftulykken. De beretter om dyp sorg og stort mot, men kanskje viktigst, om å tørre å tenke på fremtiden, om hverdagsgleder, livslyst og menneskers evne til å finne nye måter å leve på, i møte med en usynlig trussel.

Jeg har alltid med meg to buketter: en til ham, og den andre legger jeg i hjørnet til henne … Jenta mi reddet meg, hun tok hele strålingsstøyten, hun ble som en strålingsavleder. Så liten. Det lille nurket … Kan man virkelig drepe med kjærlighet? 
Ljudmila Ignatenko, enken etter brannmannen Vasilij Ignatenko.