Uroen reiser hodet! Musikk og dikt.

Saksofon og dikt. Losjakker og økologi. En gammel robåt og en vinterkald åker. Dette er eksempler på ulike temaer og kunstutrykk som møtes på tross av generasjoner i dette prosjektet, som saksofonisten Kasper Skullerud Værnes (f. 1989) og lyrikeren Frank Eriksen (f. 1947) har gått sammen om å utforme. Prosjektet har tatt tittelen fra Frank Eriksens diktsamling, "Uroen reiser hodet" (Bokvennen Forlag 2015). I løpet av en times konsert vil diktopplesning møte både improvisert og komponert musikk, idet to tydelige stemmer innen hver sin kunstart samarbeider om å skape et felles rom i det urolige huset med syv etasjer. 

Frank Eriksen, norsk forfatter. Han er født og oppvokst i Åsnes i Solør, og har vært bosatt i Hamar siden 1974. Han har gitt ut en rekke diktsamlinger. Karakteristisk for diktningen hans er koblingen mellom sinn og natur, indre og ytre landskap. Ofte har han kretset omkring minner og oppbrudd, men like mye om det som binder og knytter sammen. Med ”Nav og natt” (2003) er et tydelig personlig nærvær til stede og med ”Dunkel slekt” (2009) stadfester han posisjonen som en lyriker med et personlig formspråk. Frank Eriksen har et forfatterskap som fremstår både som typisk og helt sentralt i hedmarkslyrikken. Han debuterte som romanforfatter i 2011 med ”Bureiserguttens jordveg”, en roman med selvbiografiske trekk. Frank Eriksen har også gitt ut cd'en ”Blå viser” med undertittelen «Solørslaviske toner» (1996). Innen jazzsjangeren har han bl.a. samarbeidet med Odd Riisnæs (saksofon) og Espen Rud (slagverk), samt pianisten Helge Lien. Frank Eriksen er utdannet sosionom og familieterapeut, og i 2014 ko essaysamlingen ”Stedet forandrer seg når ordene kommer ut - stemmer fra familievernets historie”, med essays som skal illustrere de forskjellige tidsrommene i familieterapifeltet. Med boka ”Uroen reiser hodet”  (2015) har nestoren innen hedmarkslyrikken skrevet noen av sine beste dikt.

Saksofonist Kasper Skullerud Værnes jobber som frilansmusiker utenom masterstudiene ved Norges Musikkhøgskole og har etablert seg som en allsidig men særegen utøver. Han har bred erfaring innen jazz/improvisert musikk, og andre beslektede rytmiske musikksjangre. I tillegg til å lede sitt eget bandprosjekt har han vært å se i en rekke band på den norske jazzscenen, som Knyst!, Dr. Kay & his Interstellar Tone Scientist, Large Unit, Rudlende, Ape Club, og Knut Værnes Group. Han har også gjort seg bemerket som saksofonist i blues-­miljøet, og har jobbet med artister som Håkon Høye, Greasy Gravy, Joakim Tinderholt, Junior Watson, Vidar Busk, og Billy T Band. Han jobber til daglig som improviserende musiker, freelance‐saksofonist, organisator, bandleder, komponist og arrangør, og tilhører den nye generasjonen unge jazzmusikere som er i ferd med å etablere seg på den norske jazzscenen.

 

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Dato: 
Onsdag, 11. mai 2016 - 18:30
Sted: 
Deichmanske Bibliotek Hovedbiblioteket